Eleverna i femman skriver i klassens wiki i skolportalen som aldrig förr. Nu har vi medvind och jag beundrar pedagogen som fått hela gänget med. "Är digitala klassrummet öppet idag?" frågade någon efter en dags strul med nätverket. Det finns flera rum än det där klassen fysiskt sitter. Digitala klassrummet öppnas hemma och på helgerna finns det aktiviteter. Någon har lagt ut en sida med bilder. Fröken har tjatat om copyright och Wikimedia commons så det borde vara klart i deras digitala medvetande vilka bilder man får hämta från nätet och använda i klassens wiki. Och det finns kontroll... Glädjen bubblar upp när man läser hur en 11-åring kommenterar på kompisens wikiarbete. "Najs! Men har du tillstånd?" ...
Ögnade igenom Metro, snabba nyheter. Något nät-nytt -Tjejer fastnar i missbruk av Facebook. Egentligen inget nytt, en till instans som verkar konstatera samma sak. Killar spelar och tjejer kommunicerar. Stiftelsen Ungdomsvård i Stockholm får nya kunder som bär en nätsjukdom. Missbruk av social sajt. Hur då? Kan man nu vara alltför social på nätet? Om man halvsover med sin laptop under kudden och ska svara på varje ping så är det inte längre helt friskt. Är detta behov av parallell existens - vara i det egna rummet och vara ute i alla rummen där kompisarna finns? Eller ska man se att det är bara tjejer som vill skvallra i oändlighet...
Det har gått så bra i klassen med niorna... Vilken lättnad när de första kommentarerna från kollegorna är positiva. Eleverna har varit lugnare när de har haft sina bärbara datorer i klassrum. De har fokuserat på uppgifterna. Någon som trott att uppgiften i svenska var Counter Strike... Men vi behöver inte kontrollfreaka oss. Nu simmar vi lungt.
Eleverna i åttan och nian jublar idag! De kvitterar ut sina bärbara datorer som har legat i säkerhetsskåp över sommarlovet och hösten och blivit uppgraderade. Nu ska de med sin dator till alla lektioner och tar den sedan hem. Det här är något nytt för oss och det kommer att bli stormar på flera håll i början... Lärarna vet knappast att det inte finns någon skolserver som skickar meddelande om spärrade sajter till skärmen. Vi tittar inte på login efter nya olämpliga sidor eller crack-sajter som fiffiga elever ibland hittar för att komma förbi spärren. Få kommer att göra vågor i lärarrummet. Men de flesta ser positivt på bärbar utrustning. Vi överger övervakningen. Spärren ska sitta i huvudet på en tonåring. Det är en stor boll som vi alla vuxna på skolan ska ta - och hantera. Klarar vi - klarar dom. Ett - ett till eleverna.
Sett på tv. Det har blivit lätt med digitalkamera och webbkamera att exponera sig på nätet. Det sjuder under ytan och lockar. Varannan tjej och var trettonde kille får inviter till nätsex. Ungdomar verkar ha vana att dra sig snabbt ur obekväma förslag. Tack och hej och drar därifrån!
Men de fyra av tio som stannar eller tar initiativ, vad driver dem?Snabba pengar?Undomsstyrelsens rapport är något som man måste läsa.
Det är lunchrast och Ramadan. Några elever fastar och vill inte gå ner i matsalen. De frågar om de får använda datorer. Njaa. Tjugo minuter, sedan ut! Får se vad de ska göra... De går inpå nätet i Club Penguin och verkar logga in sig. Det här har de fixat hemma.. De är inne på en community och ser varandra som pingviner eller något. Så många glada pingviner som studsar runt på skärmen... Någon är inne på Piratpussel - ser roligt ut... Men femmorna ska ju springa ute i höstsolen.. - Nu är det dags! Och små piraterna seglar iväg...
En klass på 15 förskolebarn flyter in i datasalen med sin fröken. Första besök, bara titta inte röra... Jag frågar om alla har dator hemma. Upp med alla händerna, tveklöst! Vad är det för dator då - en sådan med tangentbord och skärm som vi har i gamla salen? Nähä - en bärbar. Visst. Får ni sitta vid datorn hemma? Ja-a-a. Vem har lärt er att använda den bärbara då? Mamma - mamma - storebror - pappa - mamma... Det börjar bubbla inombords vid varje mamma - så många mammor som kan!
Att det finns digitala invandrare och digitala infödingar hörde jag Fredrik Svensson föreläsa för ett par år sedan. Men det är egentligen Marc Prensky(USA, 2001) som vill kalla sig och oss över 27 digitala invandrare. Är jag det? Men jag kommer ihåg Netscape Navigator och datorer med 4MB totalminne och tiden när Hotmail kom. Vad menar han då... Jo, han skriver att dagens unga är födda i teknisk miljö där de knappar på tangenterna innan de greppar pennan. Men gäller detta bara i vår västerländska kultur och miljö? Hur är det med övriga ungdomar, tänk på bara killar och tjejer som bott i bergsbyar i Afghanistan? Har de en "digital native" gen som de kan koppla på så fort de kommer till en miljö där de behöver digitala färdigheter? Jag ska fundera, hur är det med de nyanlända ungdomarna i skolan. De kanske lär sig så fort de får språket... Eller ska de ha digitala medel före... Är det ägget eller hönan?
Dags att ... Släppa den trygga klippan och fastbultade tillvaron. Visst har jag seglat på IT-haven över 10 år och alltid kommit till hamnen. Men... det finns nya oceaner att upptäcka, okända världar att finna, främmande hamnar att besöka. Nu kastar jag loss och är på väg till digitala infödingars, digital natives värld...